Freitag, 7. November 2008

Haluk Gerger ile Söyleisi

Bu Röportaj Firat Haber Ajansindan alinmistir



Haluk Gerger: Obama tekellerin temsilcisi


RUKEN ADALI -ANF

ANKARA / Ortadoğu üzerine araştırmalarıyla bilinen araştırmacı yazar Haluk Gerger’e göre, ABD’nin yeni başkanı Barack Obama, finans kapitalin bir temsilcisi ve bu nedenle tekellerin ihtiyaçları doğrultusunda hareket edecek. Amerika’da yaşanan mali krizin bir “sistem sorunu” olduğunu belirten Gerger, Obama’nin piyasayı biraz canlandıracak girişimlerde bulunmaktan başka atacağı başka bir adim olduğunu düşünmüyor. Gerger’e göre, Obama, Afganistan savaşını Pakistan’a yayabilir ve Irak’ta da krizi yönetmek için savaşın yükünü daha çok Irak ordusu ile işbirlikçi hükümete yıkmak için adımlar atabilir. Araştırmacı yazar Haluk Gerger, “Türkiye-ABD ilişkilerinde de önemli bir değişiklik olmasını beklemiyorum” diyor.

Siyahi Barack Obama’nin ABD’nin 44. başkanı seçilmesinin ardından tüm dünyada iyimser bir rüzgâr estirilmeye başlandı. Obama, mali krizden işgale kadar bütün sorunlara çözüm bulacak bir lider olarak sunuldu. Gerçekte Obama kim ve ne yapabilir? Mali krizi çözebilir mi? Irak ve Afganistan’da savaşı sona erdirebilir mi? İran’ı tehdit etmekten vazgeçer mi? Bu soruları, Ortadoğu ve Amerikan emperyalizmi üzerine çalışmalarıyla temel referanslardan biri olarak gösterilen araştırmacı yazar Haluk Gerger’e sorduk.

* Barak Obama’nin başkan seçildiğinin kesinleşmesinin ardından yaptığı ilk açıklamanın siyasal mesajları nelerdir sizce?

- Obama’yi derisinin renginin ötesinde, neyi temsil ettiğiyle, ideolojik konumu ve politik-stratejik durumuyla değerlendirmek gerekiyor. Sadece derisinin rengine bakarsak, örneğin bundan önce saldırgan Amerikan ordusunun genelkurmay başkanı bir siyahtı. Emperyalizmin diş siyasetini yürüten dışişleri bakanı da bir siyah. Tek başına siyah deri rengine sahip olmak Obama’yi ne ilerici ne de gerici yapar. Obama esas olarak, finans kapitalin ve tekellerin bir temsilcisi. Onların çok yıpranmış imajlarını yeniden düzeltmek, çok yönlü iç ve diş sorularına bir çözüm olabilmek için cilalanarak seçilmiş biri.

Kuskusuz, Amerikan toplumunda bir umut yarattı. Ama sonuçta, Amerikan tarihinde en fazla bağış toplayan başkan adayı oldu. Bağışların büyük bir bölümü şirketlerden, tekellerden ve bankerlerden geldi. Onlar, Obama’yi desteklediler. Obama da, Bush gibi finans kapitalin siyasetini uygulayacak. Obama da, finans kapitalin dinamiklerinin tutsağı olacak.

Ama su açık, Amerikan emperyalizmi büyük yenilgiler yaşıyor. Irak’ta yenilgiyi yönetecek bir lidere ihtiyaçları vardı. Bush bunu yapamadı. Bu nedenle, bozulan imajı düzeltmek için bir takım girişimlerde bulunacaktır.

* Amerikan ekonomisinin su an içinde bulunduğu mali krize ve Irak ile Afganistan politikalarında açığa çıkan siyasi krize bir çare olur mu Obama?

- Olamaz. Böyle umut halinde gelip, sonra büyük düş kırıklıkları yaratan çok önderler gördük. Çünkü bu sorunlar, sistem sorunları. Finans kapital, krizin faturasını büyük ölçüde emekçilere ve yığınlara ödetmek istiyor. Kurtarma denilen plan da bu. Simdi bu yapılırken, tam tersi bir siyaset izlemek elbette doğası gereği mümkün değil. Obama da, Bush’un yaptığının bir benzerini vaat ediyor. Bush, bir ara herkese çekler gönderdi. Harcasınlar da piyasa canlansın diye. O da benzer bir şey yapıyor, geliri az olanlara vergi iadesi yapacağını ve vergileri düşüreceğini söylüyor. Böylece onlar harcayacak ve piyasa canlanacak. Başka da yapacağı bir sey yok.

OBAMA SAVASI PAKISTAN’A YAYABILIR

* ABD’nin diş politikasında özellikle Iran, Irak ve Afganistan konusunda bir değişim mümkün mü?

- Bir değişimin olacağı anlaşılıyor. Ama nasıl? Mesela, Obama, Afganistan’a daha fazla asker göndermeyi planlıyor. Afganistan’daki savaşı derinleştirmek ve yaymak istiyor. Bin Ladin’i yakalama ya da öldürme sözü verdi. Bir Pakistan cephesi bile açabilir.

Irak’ta ise muğlak bir biçimde ‘16 ayda çekileceğiz’ diyor. Bu emperyalizmin bölgeden çekilmesi değil, demin dediğim gibi, yenilgiyi daha iyi yönetmenin bir aracı olarak düşünülüyor. 1975’de Kissenger-Nixon ikilisinin Vietnamlaştırma politikası gibi, yükü daha çok Irak ordusunun ve işbirlikçi hükümetin üzerine yıkarak, Arap’ın Arap’ı öldürmesini biraz daha derinleştirerek, bir yönetim biçimi düşünüyor. Ama emperyalizmin gerek İsrail gerek Iran meselesi olsun ayni politikası devam edecek ve emperyalizmin Ortadoğu’dan çekilme politikası yok.

Mesela İran’a ilişkin olarak, doğrudan görüşeceğini söylüyor. Bush da gizli gizli görüşüyordu. Iran ile ABD arasındaki sorun görüşüp görüşmeme sorunu değil ki. Iran, ABD’nin taleplerine itiraz ettiğinde ne olacak? Obama’nin bir diplomatik çözüm perspektifi yok. Siyonist devleti tam olarak desteklediği açık. Bu bakımdan baktığımızda bu umut balonu çok kolay ve çabuk sönecek gibi görünüyor.

ISBIRLIKÇILER DE BU CILAYA SARILDI

* Türk başını, seçimden haftalar önce Amerikan seçimlerini manşetine taşımaya başladı. Türk basının, Amerikan seçimini olan ilgisi normal mi?

- Normal… Çünkü Amerika’nın krizi onun işbirlikçilerinin, tetikçilerinin krizidir. Onlar da bu yeni cilaya, işbirlikçiliğinin gereği olarak sarılmak zorunda. ‘Bu krizi, Obama imajıyla atlatabiliriz’ hevesi içinde bunu bir propaganda vesilesine dönüştürüyorlar. Bu bunalımlarını en azından söylemde aşmanın ucuz bir yolu bu ve Türk medyasına yakışanı da budur.

* Obama’yla Türkiye-ABD ilişkilerini seyri nasıl olur?

- Türkiye ile ABD arasındaki çıkarlar öyledir ki, Obama’yi da asar. Amerikan devleti aşağı yukarı benzer politikalarını sürdürür. Çok özel ve önemli bir degisiklikler olacağını sanmam.


OBAMA BIR TOM AMCA!

* İlk kez bir siyahin ABD Başkanı seçilmesinin Amerikan tarihi bakımında anlamı nedir?

- Siyahlar bakımından manevi olarak bir önem taşıyor. Siyahlar Amerikan toplumunun yaklaşık yüzde 10’unu oluşturuyor. Genelkurmay Başkanı, dışişleri bakanı siyahlardan oldu. Başkanının da siyah olması siyahlar bakımından bir moral anlamının olduğu görülüyor. Kölelik ile köleliğe yakın çok uzun bir tarihsel geçmişten sonra, bir hoşnutluk siyahlarda olabilir. Ama sunu unutmamak lazım; Obama bir Tom amca. Yani, siyah hareketleriyle herhangi bir bağı olmuş, siyahların özgürlük mücadelesi ve insan hakları mücadelesiyle özdeşleşmiş, onun içinde yer almış biri degil. Ayrıca, ‘irk önemli değil, milli birlik ve beraberlik önemli’ diyor. Bir truva ati gibi biri. Esas olarak ruhu beyaz, teninin rengi siyah.

YASAL UYARI: Fırat Haber Ajansı (ANF) servis ettiği haber ve fotoğrafları aboneleri dışında, ajansın izni olmadan kopyalamak veya yeniden yayınlamak yasaktır

Copyright 2008
ANF NEWS AGENCY

Keine Kommentare: